Musaca de cartofi cu carne de vita
Ingrediente:
300 g carne de vita (tocata)
4,5 cartofi
2 cepe (marime medie)
2 catei de usturoi
un sfert de ardei gras, rosu
un morcov
3,4 linguri de mazare
bulion sau 100 ml suc de rosii
(sau 2,3 rosii micute)
2 oua
3,4 linguri de ulei
50 g cascaval ras
50 smantana
patrunjel
condimente dupa gust
(sare, piper, cimbru, vegeta)
In primul rand se curata si se fierb cartofii (ca pentru piure), morcovul, si separat mazarea - daca nu este din conserva. Intre timp se curata si se toaca marunt ceapa, ardeiul, usturoiul, patrunjelul. Ceapa se caleste in ulei cateva minute, se adauga apoi ardeiul, carnea tocata, usturoiul, si se tin la foc cam 10-15 minute, dupa care se toarna sucul de rosii (bulionul subtiat) peste, se condimenteaza, se amesteca si se mai lasa la foc 5-10 minute, sa scada.
(Ca sa economisesc timp, am pregatit o cantitate mai mare din acest amestec – carne, ceapa, usturoi, suc de rosii etc, si am oprit o parte pe care am folosit-o mai tarziu pentru Spaghetti Bolognese).
Cartofii fierti, morcovul si mazarea se scot din apa si se scurg bine. Eu pregatesc cartofii ca pentru piure, dar se pot folosi si rondele sau taiati in bucatele mici, dupa preferinta. Intr-un vas termorezistent (sau tava) se aseaza un strat de cartofi, morcovul taiat rondele, mazarea, apoi un strat de carne tocata, apoi inca un strat de cartofi. La sfarsit se toarna smantana amestecata cu ouale batute, se presara cascavalul ras si se baga in cuptorul incins (190 grd) unde se tine cam 30 minute, pana se rumeneste bine. Atentie, reteta e nerecomandata in curele de slabire!
Pofta buna totusi… ;0